Hogyan lesz nyereséges egy Facebook vagy Google hirdetés?

Ebben a cikkben szeretnék segíteni megértést adni a cégvezetőkenk abban, hogy mi a folyamata annak, hogy nyereségessé váljon egy Google vagy egy Facebook hirdetés.

Forrás: Lukas from Pexels

Hirdetést elindítani nem nehéz. Viszont ismerni a kezelőfelületet, érteni a statisztikákat és az értelmét annak a sok funkciónak az már más tészta.

Szóval könnyen lehet hirdetni a Google-ben vagy a Facebook-on, mert ezek a funkciók nagyon le lettek könnyítve (butítva), de mielőtt nekifognál pénzt költeni a hirdetésekre először ajánlom, hogy nézd át ezt az 4 lépést, amivel nyereségességé lehet tenni a hirdetéseket:

1. Az internetes eladás alapjainak rendbetétele

Tedd rendbe a Marketinged, Értékesítésed, Weboldalad, vagyis azt az internetes felületet ahol eladsz.

Mielőtt elkezded hirdetni a terméked, szolgáltatásod, céged először ellenőrizd le az internetes értékesítőd munka közben, vagyis értékesítés közben:

  • Hogy néz ki? ... tudod ugye menniyre fontos az első benyomás, főleg új vevők megszerzésekor, az első tárgyaláskor?
  • Hogyan kezdi el a mondandóját? ... fel tudja-e kelteni az érdeklődést.
  • Mit fog mondani azért, hogy az érdeklődő a végén vásároljon, megrendeljen, előfizessen? ... ezt tudni kellene előre, hogy ne csak egy dadogás legyen belőle.
  • Kérdezd meg tőle, hogy tudja-e kinek kell eladjon? ... hogy csak a célcsoporttal beszéljen. Ha ezzel nincs tisztában akkor elmegy az ideje, pénze és a nap végén alig lesz eladás.
  • Tudja-e hányszor kell találkozni az érdeklődővel és mit kell csinálnia-mondania ahhoz, hogy vásároljon tőle az érdeklődő?
  • OK. Ki ez az internetes értékesítőd? Hát az a marketing eszköz amit az eladásra-kommunikációra használsz: weboldal, facebook céges profil, youtube csatorna, email, instagram, linkedin és ezek kombinációja. A legtöbb esetben ez a weboldalunk.

    IGEN. A weboldaladnak (vagy a többinek) ilyen fontos szerepe van. Mert EZ AD EL. EZ ÉRTÉKESÍTI A TERMÉKED/SZOLGÁLTATÁSOD.

    Megjegyzés: nem a hirdetés vagy a reklám ad el. A hirdetés/reklám eléri, megkeresi azokat az embereket akiket a terméked érdekelhet. Összegyűjti a célcsoport tagjait akinek el szeretnénk adni. Azután a hirdetés/reklám ráveszi arra ezeket az embereket, hogy bemenjenek a boltba, átkattintsanak a webáruházba, weboldalra.

    Most lehet megijesztettelek ezekkel az információkkal, de tudnod kell, hogy a legjobb Értékesítője a vállalkozásodnak Te vagy. Ülj le és gondold át mi a vállalkozásod. Gondold át mit kell elmondani a vevőnek, hogy kérje a terméked / szolgáltatásod. Gondolkozz nagyon egyszerűen erről. Írd le. Amit leírtál-gondoltál, azt kell kommunikálni a weboldalon, a hirdetésekben és mindenhol ahol jelen vagy az interneten.

    Ne feledd. Te vagy a legjobb értékesítője a Vállalkozásodnak! Eszerint tedd rendbe a marketinged, az értékesítésed a weboldalon amit hirdetsz.

    2. Konverziós arány kiderítése

    Kezdjünk el hirdetni. De, mielőtt elkezdenél rendesen hirdetni előbb teszteld le a marketinged, vagyis az internetes értékesítőd.

    Nézd meg, hogy hogyan teljesít. Adj neki egy összeget amit a rendelkezésére bocsátasz az eladás érdekében. És adj neki egy időtartamot pl. egy hónapot, hogy azért legyen valamennyi ideje is teljesíteni, eladni.

    Szerintem tudod a folytatást: ha látod, hogy jól teljesít, profitos a tevékenysége akkor boldogan támogatod a további munkájában.

    Ezt a tesztet meg kell csinálnod az internetes értékesítőddel is. Le kell tesztelned a weboldalad eredményességét, marketingjét.

    Hogyan kell ezt csinálni?

  • Határozd meg pontosan a célközönséged
  • Állíts össze egy olyan hirdetést amivel fel lehet kelteni a célközönséged figyelmét
  • Hirdesd meg annyi embernek a célcsoportodból amennyiből összegyűl minimun-minimum 100 db weboldallátogató. A 100 az a minimum minimumja, hogy a statisztikából egy reális következtetést le lehessen vonni az eladással kapcsolatban. Én személy szerint legalább 200at ajánlanék, de már olyat is hallottam, hogy 1000 weboldallátogató legyen egy ilyen tesztelés. Abból már biztosan kiderül, hogy milyen a hatékonysága a marketingednek, eladási módszerednek. Ez már pénzkérdés. Ha nagyon szűkös a hirdetési keret akkor 100 weboldallátogató legyen ... ha van miből akkor nagyobb minta legyen.
  • Kiszámolod az eladási arányt (konverziós arányt) ezzel a képlettel: Konverziós arány = Weboldal látogatók száma / Eladások száma
  • SOKKAL FONTOSABB foglalkoznod azzal, hogy a WEBOLDALAD MENNYIRE HATÉKONY, MILYEN KONVERZIÓS ARÁNYA VAN, mint azzal, hogy megpróbálj minél olcsóbban hirdetni.

    3. A megtérülés kiszámolása és megtervezése

    Ez a rész Matematika.

    Ha már hirdettél akkor biztos rég kiszámoltad, hogy megtérült-e Neked a hirdetés: Profit = Bevétel - Kiadás

    Bevétel = Az eladott terméken / szolgáltatáson realizált nyereség (termék esetén árrés)

    Kiadás = Az online marketing költség

    A teljes marketing költség = A hirdetésekre szánt pénz + Az a pénz amit a kivitelezőknek fizetsz (weboldal, hirdetéskezelés, design, stb)

    Akkor mennyi is volt az eladási arányod?

    Számoljunk. Vegyünk egy példát:

  • Van egy termékünk amin a profitunk: 50lej
  • Konverziós arányunk: 1% (ez a nagy átlag a webshopoknál)
  • CPC (kattintási költség): 1 lej
  • 100 db weboldallátogató
  • Kivitelezési költség: 0 lej, mivel Én raktam össze egyedül az egész weboldalt és én hirdetek egyedül (ebben a példában)
  • Ez esetben a:

    Költség: 100 db weboldallátogató megszerzése volt az egyedüli költségünk, ami 100 * 1lej = 100 lej

    Bevétel: 50lej

    Profit = 50 lej - 100 lej = -50lej

    IGEN, jól látod. Ez így egy mínuszos kampány.

    Logikusan: ez esetben nem éri meg hirdetni.

    Ezen a ponton nagyon sok vállalkozás megáll a hirdetéssel.

    Szerintem is meg kell állni ez esetben. Vagy ha van miből akkor még lehet tesztelni további 100-200 weboldallátogatóval, hogy még biztosabb döntést tudjál hozni..

    Mit lehet ilyenkor tenni?

  • Vissszavonulást fújni és azt mondani, hogy a Google és a Facebook hirdetések csak egy átverés
  • Optimizálni az értékesítési folyamaton valamit
  • Mit lehet optimizálni?

  • A hirdetésekben a kattintási arány csökkentésén lehet dolgozni. Erről tudni kell, hogy nagyon lecsökkenteni nem lehet. A Google, Facebook belövi minden iparágnak a minimum kattintási költségét és arra a vállalkozók rálicitálnak. Így alakul ki a sorrend. Lényeg: 10-20 %ot talán lehet csökkenteni a kattintási arányon, de többet elérni az maga a CSODA kategória lenne. A mi esetünkben 1 lejből max 0,80 lejt (80 banit) lehet lefaragni ha nagyon-nagyon ügyesek vagyunk.
  • Az eladási arányon lehet a legtöbbet változtatni.
  • Maradjunk a példánknál:

    Ha a konverziós arányt meg tudnánk növelni 1%-ról 2%-ra, akkor 2 termék eladása után már megtérül a befektetés. Ha sikerülne 3%-ra növelni az eladási arányt akkor 50lej profitot lehetne 100lej befektetett hirdetési keretből kihozni.

    Van még egy gondolkodás ami ugyanúgy működik:

  • nézd meg mennyit hagy nálad egy kliens az élettartama alapján.
  • ez alapján számold ki a megtérülést
  • Pl. egy vitamin esetén, ami 1 hónapig tart, azt lehet mondani, hogy vannak akik rendszeresen szedik. És az első eladáson lehet, hogy mínuszos a történet, de ha ez az illető jövő hónapba magától rendel újra és ezt hónapokon keresztül, akkor az az első havi mínuszos eladás belefér az értékesítési rendszerbe. Tudnod kell, hogy nagyon sok cégnek nem éri hirdetni, ha csak az első eladást veszik figyelembe. De elérték, hogy megismerjék őket és aztán majd lesz újravásárlás (reklámköltség nélkül) és így ... hosszútávon megéri nekik hirdetni.

    A marketingben az első eladás a legnehezebb. Ezt úgy kell csinálni, hogy megérje a befektetés. És általában a befektetés hosszútávon térül meg... Ki mondta, hogy egyszerű vállalkozni?...

    Hogy lehet növelni a konverziós arányt?

    Megfigyeléssel, Tanulással és a tanultak Alkalmazásával.

    A legtöbb sikeres vállalkozó sok évig tanult mire egyszer csak jött egy sikeres kampány amivel megszedte magát. Hozzáteszem: TELJESEN MEGÉRDEMELTEN.

    A siker sosem véletlen.

    Figyeld meg a vevőidet. Ők kicsodák és milyen emberek? Mik a vágyaik, problémájuk, félelmeik. Ha teheted beszélgess velük. Erre való a piackutatás.

    Tanulj és Alkalmazd a tanultakat.

    Találd meg azt a kommunikációt amivel jobb konverziós arányt tudsz elérni.

    És valósítsd is meg!

    4. Hirdetés és Profit maximizálás

    Egyértelmű, hogy ha a teszt hirdetés hoz hasznot akkor érdemes tovább hirdetni.

    Ha a 100lejes kampány hoz 150lejt akkor azt érdemes tovább futtatni: 200lej költség ... 300lej hasznot fog hozni stb stb

    Legyél résen. Mert ha elkapsz egy jó statisztikákkal rendelkező kampányt akkor meg kell nyomni a gázpedált!

    Ha látod, hogy működik a dolog akkor tegyél pénzt a hirdetésbe, mert ez még több pénzt fog hozni a vállalkozásodba.

    Viszont ha a teszt hirdetés hoz hasznot akkor meg kell ismerned a vevőidet és közben TANULNI KELL értékesítést, marketinget.

    Az a hatékonyabb hirdetés amelyik olcsóbban szerez több vevőt.

    LÉNYEG

  • Lehet elsőre sikerül nyereséges hirdetést futtass. Láttam már olyat is! Ez olyan piacon ahol nincs konkurencia, de van igény lehetséges. Méskülönben kicsi a valószínűsége az elsőre nyereséges hirdetésnek. Sajnálom, ez van. Értékesítési folyamatban-rendszerben kell gondolkodni.
  • Tesztelj le (hirdess meg) minden olyan ötletet amiben hiszel, ami tényleg jónak tűnik szerinted eladási szempontból.
  • Addig Tanulj, Alkalmazd a tanultakat és Tesztelj (hirdess) amíg ez nyereségessé nem válik. Csináld valahogy!
  • Mind a 3at kell csinálni. Akkor lehet pihenni ha kijön a matek. Vagyis amikor már profitábilis lesz a történet. Csak csináld!
  • Ha valamelyiket nem csinálod akkor ne is fogj hozzá semelyikhez. Mert csak töltöd az időd, pénzed feleslegesen.
  • Jegyezd meg! Ha nem tudsz nyereségesen hirdetni az azt jelenti, hogy a weboldalad nem képes arra, hogy eladjon.

    NEM LEHET EZT EGYSZERŰBBEN?

    Láttam olyat aki ezt egyszerűbben kezeli.

    Én azokat az ügyfeleimet látom a legkiegyensúlyozottabbaknak akik:

  • a havi költségvetésükbe belekalkulálnak egy hirdetési + online marketing költséget (minden hónapban). Az ilyen cégek általában úgy kalkulálnak, hogy a bevételük pl. 5%-át, 10%-át mindig az online vevőszerzésre szánja.
  • és folyamatosan hirdetünk nekik azért a pénzért
  • és párhuzamosan csinálgatják, javítgatják a weboldalukat, de inkább a kiszolgálással foglalkoznak.
  • Az, hogy FOLYAMATOSAN HIRDETÜNK, mondjuk egy 1%-os eladási aránnyal rendelkező weboldalt még mindig jobban megy mint a szöszölés a mindenféle marketing ötlettel, aminek néha se eleje se vége.

    Az igazság az, hogy egy jó marketinget összerakni elég sok idő, pénz és energia. Nagyon el tud bonyolodni az online marketing. Láttam már nagy projektet elsüllyedni mielőtt még elindult volna 6 havi komoly csapatmunka után.

    A folyamatos hirdetésnek van még egy márkaépítő előnye is. Ha ugyanannak a célcsoportnak rendszeresen hirdetsz akkor megjegyeznek. És amikor eljön az idő a vásárlásra számukra akkor eszükbe fogsz jutni és lesz aki Nálad fog vásárolni. Ezért is megéri folyamatosan hirdetni. Erre szokták mondani, hogy a hirdetés/reklám költés fele kidobott pénz…

    Ha valamilyen hatásfokkal elad a weboldalunk és hosszútávon hoz profitot is akkor lehet, hogy ez a módszer jobb Neked.


    Igazából kívülről senki nem tudja megmondani, hogy pontosan milyen marketing fog beválni a Te cégedben. Esetleg a legnagyobb konkurenciád marketingese...

    A helyzet az, hogy a Vállalkozó kell megismerje a piaca igényeit és azt kell profin kiszolgálnia.

    Az értékesítés az egész folyamat amivel találkozik egy potenciális vevő. Ezt ki kell dolgozni.

    A hirdetés/reklámozás pedig azért felel, hogy ez az értékesítési folyamat sok emberhez (potenciális vevőhöz) jusson el.

    Lehet, hogy nem tudsz eleinte nyereséges hirdetést futtatni, de idővel nyereségessé lehet tenni!

    Csóka László

    Google és Facebook hirdetések kezelője,

    Nagyváradról

    ---

    Tegyük ismertté a céged, terméked, szolgáltatásod az interneten.


    BLOG - Online Marketingről

    Az online vevőszerzés helyzete és lényege

    Nagyon sok vállalkozó csalódik az online vevőszerzésben, mert nem látják, nem tudják pontosan mit várhatnak el tőle..

    - Érdekel -

    Stratégia nélkül nem megy az online vevőszerzés!

    Nekem is sok időmbe telt megérteni, hogy csak így érdemes online vevőszerzésben gondolkodni...

    - Érdekel -

    Hogyan lesz nyereséges egy Facebook vagy Google hirdetés?

    Ebben a cikkben szeretnék segíteni megértést adni a cégvezetőkenk abban, hogy mi a folyamata annak, hogy nyereségessé váljon egy Google vagy egy Facebook hirdetés.

    - Érdekel -